Epidot

Från GuldWiki
Hoppa till: navigering, sök
Epidot
Epidot - Insättning topotype - Frankrike
Kemisk formelCa2(Al,Fe)3(SiO4)3(OH)
FärgPistagegrön, gulgrön, grönsvart
Kristallsystemmonoklint - prismatiskt
Spaltningbra på längden
BrottPlatt regelbunden till ojämn
Hårdhet (Mohs)6 - 7
Glansglaskropp till kåda
Dubbelbrytningδ=0,019 - 0,046
PleokroismStark
TransparensTransparent till nästan ogenomskinlig
Streckfärggråvit
Specifik vikt3,3 – 3,6

Epidot är ett grönblått mineral som består av kalciumaluminiumjärnhydroxidsilikat med den kemiska sammansättningen Ca2(Al, Fe)3(SiO4)3(OH).

Epidot är format som monosymmetriska kristaller eller som aggregat i pseudomorfoser efter fältspater, augit, hornblände, biotit, granat och så vidare. Kristallerna är ofta utdragna efter symmetriaxeln (= på tvärs); genomgångsytorna är starkt glänsande och färgen pistaschgrön, grågrön eller svartgrön. Det förekommer också en röd variant som kallas thulit.

Förekomst

Epidot förekommer som kristaller på gångar och klyftor i metamorfoserade granit-, gabbro- och diabasbergarter samt såsom omvandlingsprodukter i de så kallade grönstenarna. Järnskarn innehåller ofta epidot.

Viktiga fyndplatser för genomskinliga kristaller är Sulzbachtal i Salzburg, Minas Geraës i Brasilien, Rabun County i Nordamerika. I Sverige förekommer epidot i de flesta av våra gruvfält, såsom Gällivare, Långban, Persberg, Norberg etc, samt i Arendal i Norge (s.k. arendalit eller skantikon).[1]

Användning

Epidot kan slipas till smycken; mineralet kallas då pistacit.

Källor

Small Sketch of Owl.png Denna artikel är helt eller delvis baserad på material från Nordisk familjebok, Epidot, 1904–1926.
  1. Meyers varulexikon, Forum, 1952
Denna artikel är helt eller delvis baserad på material från Wikipedia