Bergkristall

Från GuldWiki
Version från den 28 februari 2013 kl. 00.58 av Dan Olsson (diskussion | bidrag)
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till: navigering, sök
Bergkristall
Exempel på Isbergskristall.
Kategori Mineral
Grupp Kvarts
Kemi Kiseldioxid SiO2
Färg Färglös
Streckfärg Vit
Kristallsystem Trigonala
Brott mussligt, mycket sprött
Mohs 7
Ljusbrytning 1,544 – 1,553
Dubbelbrytning +0,009
Spaltning ingen
Densitet 2,65
Dispersion 0,013

Bergkristall är en färglös, helt genomskinlig och klar variant av mineralet kvarts. Bergkristall används inom smyckeindustrin där den bland annat ersätter diamant. I Sverige finns bergkristall främst i de norra delarna av landet.

Namnet kommer från grekiskans krystallos som betyder is. Detta för att man trodde att bergkristall var fruset vatten som frusit till permanent.

Bergkristall kan återfinnas i många former, till exempel i kluster som man kan bryta loss en spets i. Ibland har de naturliga spetsar på båda sidor och är då dubbelspets, detta är dock mer sällsynt. Ibland har bergkristallen inneslutningar av olika slag, fantomkristall är när kristallen ser ut att ha en extra spets i spetsen. Rutilkvarts är en bergkristall med rutilinneslutningar. Man kan även finna turmalin innesluten i bergkristall, så kallad turmalinkvarts. När det är extra många sprickor i kristallen så kan den kallas för iskristall.
Mineralet återfinns i hela jorden och är ett av jordens vanligast förekommande mineraler. Kristaller av högre kvalitet återfinns i Schweiz och Frankrike.

Bergkristall