Nefrit

Från GuldWiki
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den utskrivbara versionen stöds inte längre och kanske innehåller renderingsfel. Uppdatera din webbläsares bokmärken och använd standardutskriftsfunktionen istället.
Asiatisk konst i nefrit

Nefrit, latin nephritis från grekiska nefros vilket betyder njure, är ett mineral som populärt kallas jade. Det populära namnet delar den med jadeiten.

Etymologi

Namnet nefrit kommer av dess gamla användning som amulett mot njurlidande, det grekiska ordet nefros betyder njure.

Användning och fyndplatser

Nefriten har sedan forntiden blivit bearbetad till vapen, yxor, örhängen, amuletter, kärl, svärdfästen och så vidare. Bearbetade nefritföremål är funna också bland de schweiziska pålbyggnaderna och på andra gamla kulturplatser i Europa. I Jordansmühl i Schlesien anträffas rikligt med nefrit. De mest bekanta fyndorterna ligger i Asien, Turkestan, östra Sibirien, Kina. Även Amerikas gamla kulturfolk bearbetade nefriten; från vilken fyndort råmaterialet stammade, är inte bekant.

Egenskaper

Mineralet är kompakt, hårt och splittrigt, genomlysande, vit tremolit eller fintrådig, mörkgrön aktinolit, således en varietet av monoklint hornblände. Den kemiska formeln är Ca2(Mg,Fe)5Si8O22(OH)2. Nefriten är seg och känns fet vid beröring. Till skillnad från den liknande jadeiten skiljer den sig lättast genom sin svårsmältbarhet.

Externa länkar

Källor