Utrustning

Från GuldWiki
Version från den 21 april 2016 kl. 19.24 av Eucitzen (diskussion | bidrag) (Övrigt)
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till: navigering, sök

Utrustning

Under detta stället kommer all information om diverse utrustning placeras. Både sånt som gäller guldvaskaren och prospektören.


Vaskpannan

Vaskpannan är guldvaskarens mest grundläggande verktyg och har funnits i tusentals år.

Det används både till prospektering (leta efter guldförande ställen) samt till renvaskning av koncentrat som man ansamlat genom t.ex. en vaskränna.

Det kan vara värt att påpeka att vaskpannan används framför allt inom småskalig vaskning. Sällan ser man den komma till användning på industriell nivå.

Man kan finna vaskpannor gjorda av trä, metall, plast m.m.


Den förekommer även i dom flesta tänkbara former och utseenden, rektangulära, hexagonala, runda... Ja det finns en hel del olika former att välja på! Ibland kan vaskpannan blott vara en stekpanna utan handtag.

Vaskrännor

Vaskrännan kan ses som en bockad kanal av plåt (oftast). Men även plast, trä och lite annat kan användas.

I vaskrännan finns något som kan ansamla guld, vare sig det rör sig om räfflor, mattor, försänkningar eller annat så är målet att koncentrera guld och andra tunga mineral.

Detta görs oftast genom att lägga vaskrännan i rinnande vatten. Beroende på hur själva koncentrationer sker är olika vaskrännor bättre lämpade för mer eller mindre strömmande vatten.

Det finns sedan två huvudkategorier av vaskrännor, nämligen dom som lutar sig tillbaka på att skapa en spiral formad rörelse i vattnet ('vortex') genom en form av räffla. Mer om detta snart.

Det finns även dom som skapar har en försänkning och utnyttjar gravitationen, guldet har en viss benägenhet att "krypa" ner så långt ner det går. På så viss kan en strategisk försänkning samla guld. Det kallas i engelskan för "Drop riffles", en skiss på en genomskärning finns nedan:

Dropp riffle.jpg


Vortex

En vortex är en slags sprial formad rörelse i vattnet, detta kan man förenklat säga sakta ner vattnet varpå guldet ramlar ut ur strömmen.

Inte helt sällan används en bockad plåtbit för att skapa en vortex. Oftast ser man kring 20 upp till 75 grader. Kom ihåg att detta inte direkt är hugget i sten, utan bara en slags uppskattning.

Highbanker

Highbankern är en slags pumpdriven vaskränna, oftast med två nivåer. En nivå siktar bort de grövsta stenarna medan den andra koncentrerar guldet. Men det finns även mer komplicerade med flerstegs sikning, t.ex. Honcoop highbankers.

En Highbanker används oftast vid ett ställe där man redan hittat guld, eller där större mängder material ska provtagas.

Dredge

Dredge är en slags undervattens dammsugare som är pumpdriven.

Man har ett munstycke (Engelska: 'nozzle') som man använder i botten för att suga upp grus, sand och sten. Inte att förglömma guld, förhoppningsvis.

Munstycket leder genom en slang upp grus osv till en vaskränna för att där koncentrera guldet. Rännan sitter oftast på en slags flytande historia, ser oftast ut som ett par plast block.

Oftast finns det även en slags anordning som tillåter dredgen att sättas/fästas på plats under körning på dessa "plastblock".

Även dessa kan variera stort i utseende men den generella principen är den samma. Artikeln är bitvis förenklad, mer specifikt kan komma senare.

Drywasher

Drywasher saknar mig veterligen ett motsvarande svenskt namn.

Det är en slags highbanker utan vatten, denna maskin används i torra miljöer. En övre sektion siktar det torra gruset och den nedre koncentrerar det..

De två mest framträdande principerna är:

  • Vibrationer
  • Luftdrag/blåst

Vibrationerna kommer oftast från någon form av motor. Tanken är att guldet, trots avsaknad av vatten är tyngre än sanden och vibrationerna ska koncentrera det i botten av drywasherns räfflor.

Det kan vara värt att notera att räfflorna är vända motströms mot vad en vaskränna eller highbanker skulle ha.

Luftdraget skapas genom en slags fläkt som ska blåsa bort det lättare gruset/sanden. Det är inte helt ovanligt att dessa två kombineras, så de lättaste partiklarna av sanden blåses bort och det tyngre över blivande materialet sorteras ytterligare i drywashern genom vibrationer.

Hammare

När man ska ha stuffer (sten prover) från berg/block så gäller det kunna få loss detta. Då används oftast hammare av olika slag.

Allt från små handsläggor, murar hammare och dyrare mer specialiserade hammare, geologi hammare etc.

De mer specialiserade har (enligt tillverkarna) en speciellt hård härdning. Ofta har de även en spetsig baksida till att knacka bort tunnare kanter på stuffen.

Skyddsutrustning

Om man håller på med blockletning eller knackar i berg kan det rekommenderas att ha skyddsutrustning. De viktigaste är:

  • Handskar
  • Skyddsglas ögon

Kanske uppenbart, men när man slår till med hammaren kan stenflisor få en väldans fart. Har man otur kan man känna av dem 10 meter bort, och det gör ont i häcken även där borta!

Så skyddsutrustning är nödvändigt - man vill gärna ha kvar ögonljuset om inte annat!

Övrigt

Lite annat som kan vara bra att ha, men inte nödvändigt:

  • Karta/GPS - till att navigera och effektivare kunna avsöka områden
  • Kompass - till navigering, helst om man har karta.
  • Oglaserad porslins propp - för att ta reda på streck färgen.
  • Kniv - Nyttigt till den som vistas ute i naturen. Men även för att hårdhets testa okända mineral.
  • Lupp - 10x triplett, används för att studera fynd under förstoring.