Flotation

Från GuldWiki
Hoppa till: navigering, sök

Flotation är en kemisk process för att separera hydrofoba material från hydrofila, som används bland annat till att rena dricksvatten och anrikning av malm.

Vattenrening

Vid en flotation tillsätts bubblor i vattnet som oönskade partiklar dras till. Dessa bubblor flyter sedan upp till ytan där de bildar slam, slammet håvas sedan bort från vattnet.

Anrikning

Huvudartikel: Anrikning
Flotationstankar i ett anrikningsverk för malm med innehåll av koppar och nickel i Falconbridge, Ontario, Kanada

Det första steget är att blanda den finfördelade malmen, kallad slig med vatten till en slurry. Mineralen som man önskar separera görs hydrofob genom att man tillsätter en surfaktant som väter den aktuella mineralen men samtidigt är vattenavstötande. Genom att blåsa in luftbubblor i slurryn så dras de hydrofoba mineralpartiklarna till bubblorna för att sedan avskiljas på yta där det bildade skummet kan separeras. Genom att behandla slurryn med olika surfaktanater i olika steg så kan man separera olika mineraler ur samma malm.

Exempel på surfaktanter som används:

Se även

bg:Флотация cs:Flotace de:Flotation et:Flotatsioon en:Flotation process es:Flotación eo:Flotado fr:Flottation it:Flottazione nl:Flotatie ja:浮遊選鉱 no:Flotasjon pl:Flotacja pt:Flotação ru:Флотация fi:Vaahdotusrikastaminen uk:Флотація vi:Tuyển nổi