Agat

Från GuldWiki
Hoppa till: navigering, sök
Agat
Agate banded 750pix.jpg
Fakta
Kategori Mineral
Grupp Kvarts
Kemi Kiseldioxid SiO2
Färg Olika, strimmig
Streckfärg Vit
Kristallsystem Trigonala
Brott ojämnt
Mohs 6,5-7
Ljusbrytning 1,544-1,553
Dubbelbrytning +0,009
Spaltning ingen
Densitet 2 600-2 650 kg/m3
Dispersion ingen

Agat, är en ädelsten som är ett kompakt aggregat av kalcedon, det vill säga kristallin kvarts och som är uppbyggd av tunna parallella och olikfärgade skikt, som bildar koncentriska eller oregelbundna mönster. Ibland är den även relativt enfärgad. Den kan vara allt från transparent till ogenomskinlig.

Namnet kommer från Achtes som är en flod på Sicilien. Troligtvis var detta en gång i tiden en fyndplats för agaten. Idag finns agaterna i Brasilien, Indien, Egypten, Skottland, Uruguay och Finland.

Varianter

Det finns olika varianter på agat. Förgrenade inneslutningar i sprickor och i skiktgränser kallas dendriter (av grekiska dendron = träd). Vid trädagat är mönstret trädliknande; hos mossagat har mönstret en mossas utseende. Vackra varianter är landskapsagaterna.

Agaten bildas ibland i mandelform. Ibland fylls inte denna form ut helt utan kan ha andra former av kvarts i sig som då blir till kristallkluster. Ibland fylls hålrummet med vatten som kan synas genom väggarna. Denna sten kallas enhydros eller vattensten. Ofta torkar vattnet in.

En vanlig variant är bandagaten. Blå bandagat är en variant av den. Banden i en agat utnyttjas till att slipa figurer i så kallade gravyrer (se nedan) och har då en vit färg som ligger på en annan färg. Om det är vitt på svart kallas stenen onyx, om det är brunt på vitt så kallas den Sardonyx och om det är rött på vitt så blir det karneolonyx.

Botswana-agat är en vacker form av agat. Andra varianter som finns är: fästningsagat, pseudoagat, ruinagat, röragat, sardsten, ögonagat.

Agaten färgas ofta för att ytterligare visa de fina band som finns i stenen. Färgen försvinner dock med tiden. Solljus är vanlig orsak till att färgen försvinner.

Användning

  • Agat används i smyckesindustrin. Man kan göra mycket vackra gravyrer av ansikten eller andra ting genom att utnyttja skiktningarna i stenen. Detta gör att ansiktet kan vara vitt på en botten av annan färg.
  • Tack vare sin hårdhet och låga friktion mot metall används agat till bland annat axellager i finare mekanismer, till exempel ur och mätinstrument. Ett urs kvalitet klassas efter hur många "stenar" det är försett med.

Se även