Kvarts

Från GuldWiki
Hoppa till: navigering, sök
Kvarts
Kvarts
Kategori Mineral
Kemi Kiseldioxid SiO2
Färg Färglös
Streckfärg Vit
Kristallsystem Trigonala
Brott mussligt, mycket sprött
Mohs 7
Ljusbrytning 1.544-1.553
Dubbelbrytning +0.009
Spaltning ingen
Densitet 2.65
Dispersion 0.013

Kvarts är ett mineral bestående av kiseldioxid, SiO2. Färgen är transparent, lätt mjölkvit, för andra färgvarianter se nedan. En grön kvarts som inte finns i naturen heter prasiolit. Kvarts används som råvara till porslin och glas, samt är en av de viktigaste ingredienserna i keramikglasyrer, i det att kvartsen i sig själv kan smälta ut till en glasliknande massa. Bergarten kvartsit består av kvarts. Kvarts är ett av den kontinentala jordskorpans vanligaste mineral (cirka 11 volymprocent). Dess densitet är vid standardtryck och -temperatur 2643 kg/m³.

Gamla folkliga benämningar på kvarts är kattflinta eller kattsten.[1]

Kvartsö förekommer i två varianter beroende på kristallstrukturen: α-kvarts eller lågkvarts, som är stabil vid temperaturer under 573 grader celsius och β-kvarts eller högkvarts, stabil i temperaturer mellan 573 och 867 grader celsius. Den senare varianter förekommer av naturliga skäl normalt i den övre jordskorpan.[2]


Kvarts

Ren kvarts har intressanta piezoelektriska egenskaper vilket utnyttjas i kvartsoscillatorer och i frekvensfilter. Dessa kristaller utgör grunden för kvartsklockan och är oumbärliga konstruktionselement i datorer, mobiltelefoner och andra radioapparater, med mera.

Kvarts eller lågkvarts betecknar den vid vanligt tryck och temperatur stabila modifikationen av kiseldioxid, som vid 575 °C övergår till högkvarts. Stora, färglösa kvartskristaller kallas bergkristall. I berggrunden förekommande kvartsvarianter som är färgade på grund av föroreningar eller F-centra är ametist, citrin, rosenkvarts och rökkvarts.

Kvarts har använts av stenålderssamhällen över hela jordklotet för att tillverka stenredskap, till exempel påträffas artefakter av kvarts i Sverige, Kina och Australien.

Kvarts fungerar utmärkt mot ett eldstål, när man behöver en duglig gnista för att göra upp eld.

Kvartspunkt

Temperaturen 575 °C, där lågkvarts övergår till högkvarts, kallas kvartspunkten. I keramisk hantering har det betydelse så till vida att de keramiska pjäsernas storlek förändras när bränningen når nämnda temperatur. Det kan ge upphov till sprängningar. För att undvika det låter man temperaturen gå långsamt förbi kvartspunkten.

Se även

Noter

  1. Gunnar Carlquist, red (1933). Svensk uppslagsbok. Bd 15. Malmö: Svensk Uppslagsbok AB. Sid. 173 
  2. Nationalencyklopedin multimedia plus, 2000

Externa länkar