Glimmer

Från GuldWiki
(Omdirigerad från Muskovit)
Hoppa till: navigering, sök
Muskovit
Glimmer

Glimmer är en mineralgrupp där huvudbeståndsdelen är silikat av aluminium samt någon annan metall. Glimmer sönderdelas lätt i tunna, glänsande skivor och är ett mineral som ingår i olika bergarter, till exempel gnejs och granit. Dess internationella namn "Mica" ingår ofta i varumärken för elektriska isolationssystem.

Användningsområden

Glimmer tål mycket hög temperatur och är en god isolator. Glimmer används därför ofta i samband med elektriska värmeapparater, t ex som stomme till en lindning med motståndstråd. Typexempel den elektriska brödrosten.

Andra goda egenskaper är hög elektrisk genomslagshållfasthet och låga dielektriska förluster vid högfrekvens. Av denna anledning används glimmer som separator i kondensatorer.

Muskoviten (se nedan) har också den egenskapen att den är genomskinlig som glas, och med sin höga smältpunkt lämpar den sig därför som material till fönster i ugnar och kaminer, där den kan stå emot höga temperaturer.

Glimmer används som elektrisk isolator i högspänningsmaskiner, typ generatorer och motorer. ASEA:s varumärken för isolationssystem till generatorer hette "Micapact" och "Micarex". Isolationsmaterial med glimmer som huvudbeståndsdel för elektrisk isolation.

Olika glimmermineral

  • muskovit, även kallad ljus glimmer. Kemisk formel: KAl2(AlSi3O10)(OH)2
  • biotit även kallad mörk glimmer. Kemisk formel: K[ Mg,Fe]3(AlSi3O10)[OH,F]2