Krysopras

Från GuldWiki
Hoppa till: navigering, sök
Krysopras
Krysopras (Polen)
Fakta
Kategori Mineral
Grupp Kvarts
Kemi Kiseldioxid SiO2
Färg Grön
Streckfärg Vit
Kristallsystem Trigonala
Brott sprött
Mohs 6,5–7
Ljusbrytning 1,530–1,539
Dubbelbrytning +0,004
Spaltning ingen
Densitet 2,58–2,64
Dispersion ingen

Krysopras eller chrysopras (av latinets chrysoprasus, från grekiskans chrysoprasos, av χρυσός (krysos), guld och πράσον (prason), lök) är en äppelgrön halvgenomskinlig ädelsten, som innehåller små mängder nickel. Den förekommer även i mörkgröna nyanser och hör till gruppen kalcedoner.

Krysopras är kryptokristallin, vilket innebär att den är sammansatt av så fina kristaller att de inte går att urskilja som tydliga partiklar i normal förstoring. På så vis skiljer den sig från bergkristall, ametist, citrin och andra varieteter av kristallint kvarts som huvudsakligen är genomskinligt formade som lätt igenkännbara sexsidiga kristaller. Andra inom den kyptokristallina kvartsfamlijen är agat, karneol och onyx.

Till skillnad från många andra otransparanta mineral i kvartsgruppen, är det färgen snarare än mönstret som gör krysopras åtråvärd. Krysoprasstenar av hög kvalitet konkurrerar ofta med fin jade, vilken den i bland förväxlas med. Den slipas en cabochon (slätslipad utan fasetter, välvd på övre sidan, den undre sidan plan eller svagt konvex, omkretsen rund eller oval) och kan då vara lika eftertraktad som ametist. Detta gör krysoprasen till den värdefullaste av kalcedonerna.

Medan smaragd får sin sköna färg från krom, kommer krysoprasens färg sig av små föroreningar av nickeloxid. Färgen kan blekna i solljus eller vid stark värme; man kan förhindra detta genom att förvara stenen fuktigt. Nickeloxiden har rapporterats visa sig som plättar av det talkliknande mineralet willemseite. Krysopras är resultatet av vittrad nickelhaltig serpentinit eller andra ultrabasiska ofiolita bergarter. I de australiensiska fyndigheterna, finns kyrsopras som ådror och noduler med brun goethit och andra järnoxider i den magnesiumkarbonatrika saproliten under ett täcke av järn och kiseldioxid.

Fyndorter finns bland annat i Australien, Brasilien, Indien, Madagaskar, Polen, Sydafrika, Ryssland och USA.

Religiösa urkunder

  • Krysopras är den tionde av tolv dyrbara stenar som grundvalarna i "Det Nya Jerusalems" stadsmur består av, så som det återges i Uppenbarelseboken 21:20 i Bibeln.