Aluminiumoxid

Från GuldWiki
Hoppa till: navigering, sök
Aluminiumoxid
Aluminiumoxid
Kristallstruktur
Systematiskt namnDialuminium(III)trioxid
Övriga namnLerjord
Kemisk formelAl2O3
Molmassa101,9613 g/mol
UtseendeVit keram
CAS-nummer1344-28-1
SMILESO=[Al]O[Al]=O
Egenskaper
Densitet3,95 – 4,1 g/cm³
Löslighet (vatten)Olöslig
Smältpunkt2072 °C
Kokpunkt2980 °C
Faror
HuvudfaraInga
NFPA 704

NFPA 704.svg

0
2
0
LD50>5000 mg/kg
SI-enheter & STP används om ej annat angivits

Aluminiumoxid (kemisk formel Al2O3) är en förening av aluminium och syre. Sven Rinman kallade denna förening "lerjord", en benämning som var i bruk ännu i början av 1900-talet.

Egenskaper

Föreningen, som är en keram, är praktiskt taget olöslig i vatten (10-5 mol vid 20 °C). Den bildar i luft ett skyddande skikt på metallisk aluminium som skyddar den från fortsatt oxidering. Det har en värmeledningsförmåga på 40 W/(m·K) som visserligen bara är en fjärdedel av aluminium, men det är ovanligt högt för en keram eller en oxid. Detta är viktigt eftersom aluminium ofta används som värmeledare.

Mineraler

Aluminiumoxid förekommer naturligt i mineralet korund. Om kristallerna är tillräckligt rena för att vara genomskinliga klassas de som ädelstenar och kallas då safir eller (om det är missfärgat av krom) rubin.

Framställning

Aluminiumoxid framställs ur bauxit som ett steg i Bayerprocessen. Ämnet aluminiumhydroxid kalcineras genom att hettas upp till >1000 °C varvid vatten avgår och aluminiumoxid bildas.

<math>\rm 2\ Al(OH)_3 \rightarrow Al_2O_3 + 3\ H_2O</math>

Användning

Aluminiumoxid (korund) används som slipmedel vid mekanisk bearbetning.

Ytan på aluminiumföremål kan förses med ett skyddande lager av aluminiumoxid genom en elektrolytisk process som kallas eloxering. Det eloxerade oxidlagret är tjockare och mer motståndskraftigt än det som bildas naturligt vid kontakt med luft, dessutom så kan det färgas.